Ciència al Nadal

Image

Si vols assistir, ajuda’ns a calcular el lloc que necessitem inscrivint aquí!!

 

La importància de donar a conèixer el que els científics anem descobrint resulta especialment important dins aquest segle XXI on ens enfrontem a reptes com el canvi climàtic o la nostra relació amb una tecnologia que canvia a gran velocitat. La ciència no coneix fronteres ni es posa límits, i als darrers 50 anys hem vist com algunes de les grans qüestions que sempre s’han considerat de naturalesa filosòfica, com l’origen de la vida, l’univers o la consciencia han entrat de ple dins del territori de l’anàlisi científic. Tanmateix, els avenços en física, química, biomedicina, genòmica, neurociència, robòtica o biologia evolutiva ens han donat una nova visió de nosaltres mateixos, dels nostres orígens i del potencial per modificar la nostra existència que sovint deixa enrere la ciència-ficció.

Una societat responsable i crítica hi ha d’incorporar el coneixement científic al seu sistema educatiu però també al debat diari. Cal reivindicar el coneixement i el pensament racional com a part essencial de la nostra cultura. Aquesta no és només una possibilitat desitjable: és imprescindible. Com deia Carl Sagan, la ciència és una llum a la foscor, una llum que cal mantenir viva. Amb aquest esperit, comencen aquest any a Barcelona les primeres conferències de Ciència al Nadal.

CONFERENCIANTS CONVIDATS, NADAL 2013, PARC DE RECERCA BIOMEDICA DE BARCELONA, 19 de desembre:

ANGEL RAYA, Fronteres de la manipulació genètica humana

Angel Raya és investigador ICREA al Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) on dirigeix un grup de recerca sobre cèl·lules mare. Va doctorar-se a la Universitat de València, on va fer els seus estudis de medicina, i ha investigat al Salk Institute, als Estats Units. Al 2006 va incorporar-se com a coordinador científic del Centre de Medicina regenerativa, fins al 2009, quan va integrar-se al IBEC com a professor investigador ICREA. La seva recerca dins d’aquest camp ens permet comprendre un gran nombre de fenòmens associats amb els mecanismes de regeneració de teixits i la reprogramació de cèl·lules mare.

Més informació aquí.


MAVI SANCHEZ-VIVES, Un cervell molt plàstic: transformacions corporals en realitat virtual

Maria V. Sanchez-Vives és investigadora ICREA a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), on dirigeix el Grup de Neurociències de Sistemes. Ha fet recerca a la Rockefeller University i a Yale, així com a la Facultat de Medicina de l’Institut de neurociències d’Alacant. Investiga en un ampli ventall de problemes de frontera dins les neurociències, en particular els efectes sobre el processament de la informació i la percepció del cervell en entorns de realitat virtual. Aquesta recerca permet entendre millor la complexitat de la funció cerebral i té enormes implicacions mèdiques.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s